Målsetting
Målet med SmaRTWork-appen er å gi sykmeldte med muskel- og skjelettplager støtte til å håndtere plagene og bidra med informasjon som kan gjøre det enklere å komme tilbake til jobb. Appen er basert på oppdatert forskning om muskel- og skjelettplager, hva som fremmer bærekraftig retur til arbeid, og erfaringer fra tidligere forskningsprosjekter om muskel- og skjelettplager ved NTNU (se mer info nedenfor).
Utformingen av appen
SmaRTWork appen bruker kunstig intelligens metoden case-basert resonnering (CBR) for å gi persontilpassede råd og veiledning. Før du starter å bruke appen må du svare på et spørreskjema slik at appen kan tilpasses din profil. Du blir blant annet spurt om smerteintensitet, bruk av smertemedisin, søvnplager, psykiske plager, livsstil og funksjon i daglige aktiviteter og jobb. SmaRTWork appen er utarbeidet på bakgrunn av tidligere studier med pasienter som har muskel- og skjelettplager, og den inneholder blant annet informasjon om deres utfordringer, behandling og resultater av behandlingen. Ved å analysere hva som har fungert for andre med lignende utfordringer som deg, henter appen ut den mest nyttige informasjonen for din situasjon.

Case-basert resonnering metoden (tilpasset fra selfBACK)
Denne fremgangsmåten ligner på hvordan leger og annet helsepersonell jobber til vanlig; når de vurderer behandlingsalternativer for en ny pasient gjenbruker de kunnskap om hvilken behandling som har fungert tidligere for lignende pasienter. Forskjellen fra vanlig praksis er at appen kan identifisere, gjenbruke og tilpasse en stor mengde informasjon på en systematisk måte. I appen vil du få ukentlige planer og råd om hvordan du kan håndtere muskel- og skjelettplagene dine. Hver ukeplan inneholder:
- forslag til styrke- og bevegelighetsøvelser
- informasjon og veiledning om muskel- og skjelettplager, fysisk aktivitet, det å være sykmeldt og prosessen med å komme tilbake til arbeid

For å oppdatere ukeplanene til din progresjon og endringer i helsesituasjonen din vil du hver uke motta opptil 6 spørsmål i appen. Til sammen tar det 1-2 minutter per uke å svare på disse spørsmålene.
Utviklingen av appen
selfBACK og Back-UP er avsluttede EU finansierte prosjekter som har testet hvordan digitale verktøy kan støtte personer med muskel- og skjelettplager. selfBACK hadde som mål å øke egenhåndtering av uspesifikke ryggsmerter gjennom en persontilpasset app for å forebygge tilbakefall og utvikling av kroniske smerter. Back-UP hadde som mål å fremme effektiv håndtering av rygg- og nakkesmerter ved hjelp av en digital plattform for pasienter og behandlere som inneholdt grafiske fremstillinger av klinisk informasjon og forslag til intervensjoner. SmaRTWork-appen er en videreutvikling av disse prosjektene.
Datahåndtering
All data du oppgir anonymiseres og lagres sikkert i henhold til gjeldende regelverk for medisinsk og helsefaglig forskning. Du kan lese mer om hvordan data håndteres her.
Hvis du har spørsmål, kan du kontakte prosjektleder Lene Aasdahl (lene.aasdahl@ntnu.no).